2.5.2005 Rozhovor pro "časopis"

Krátce před vystoupením malé Pravděpodobnosti v klubu Prosek vyšel v jednom nejmenovaném časopisu rozhovor se Zdeňkem, který byl zároveň pozvánkou pro užší okruh čtenářů. Vzhledem k jeho běžné nedostupnosti uveřejňujeme tento rozhovor zde:

Pravděpodobnost, že na noční obloze zahlednéte padající kometu je docela malá. Za to ale máte velkou pravděpodobnost, že v pátek v Praze na Proseku na vlastní uši uslyšíte jednu možnou kometu hudebního nebe. Pozvánkou na koncert malé Pravděpodobnosti vám budiž rozhovor s jejím zpěvákem a baskytaristou Zdeňkem Zajíčkem.

 

Zdeňku, v jakém složení hrajete?  
  Hrajeme ve složení klávesy, baskytara a bicí, k tomu zpěv. Velmi častá reakce je otázka: „Vy nemáte kytaru?“ Prostě nemáme :)
Kdy a jak jste se dali dohromady?  
   Začalo to, dalo by se říct, už koncem roku 2002, kdy jsem se poprvé setkal s naším klávesistou Alexem a kytaristou Štěpánem. Trochu dohromady jsme ale začali hrát až skoro o rok později. Procházeli jsme pak takovým tím běžným vývojem, sháněli jsme bubeníka, brzy nám odešel Štěpán, načež jsme se shodli, že nového kytaristu shánět nebudeme a naopak zkusíme vytěžit z neomšelého zvuku. Také nás to více nutí rozvíjet se muzikantsky. Richarda za bicími máme více než rok a myslím, že se naše sestava na dlouho ustálila.
Když si čtu rozhovory se začínajícími kapelami, většinou se v nich přetřásá název kapely. Jak vznikl ten váš?  
   Hledali jsme něco, co by trochu vyjádřilo náladu našich písní, nakonec jsme dali dohromady asi šest zajímavých názvů a nechali hlasovat své známé, který se jim líbí nejvíc. Vyhrál i můj favorit, tedy malá Pravděpodobnost.
Jak bys charakterizoval vaší hudební produkci?  
   Jednoduše asi poprock. Oproti popu jsme mnohem instrumentálnější a zamyšlenější, oproti klasickému bigbítu zase měkčí, melodičtější. Chce to zkusit a poslechnout si nás, jen tak si lze udělat svůj vlastní obrázek.
Já jsem se v souvislosti s vaší kapelou setkal s přívlastkem agresivní pop :-)  
   I mezi sebou jsme se hodně dohadovali na téma, co vlastně hrajeme, ideální by bylo zeptat se nějakého hudebního kritika. Když slyším názvy některých současných hudebních proudů, často vůbec netuším, o co jde. Před chviličkou jsem řekl, že oproti popu jsme instrumentálnější a zamyšlenější, tak tedy přidávám agresivnější. Vynalezli jsme si s klukama termín prog/ag/dep/resivní poprock. To hrajeme. Ale je to skladba od skladby.
Hrajete svoje vlastní písně nebo převzaté?  
  Hrajeme pouze vlastní věci. Zpravidla složím písničku a Alexovi už naservíruji základní motivy, akordy a přibližnou formu. Společně pak děláme drobné či větší zásahy do této podoby, sóla si samozřejmě Alex tvoří z devadesáti procent sám. Už, dalo by se říct, hotová věc pak přijde k Richardovi, který zase dodá bicí a samozřejmě přináší nové nápady, kterým se celková podoba přizpůsobuje.
Máte nějakou vysněnou hudební metu, na kterou byste chtěli dosáhnout?  
  Vysněná meta je samozřejmě možnost se hudbou uživit, reálné vize jsou o dost skromnější. V zásadě jde o to dát možnost lidem si naši hudbu poslechnout, zamyslet se nad ní.
Kam nás pozveš na páteční koncert?  
  Hrajeme v klubu Prosek (Jablonecká 322, Praha 9). Je to příjemný sál s dobrým zvukem, v prostorách klubu je i bar s občerstvením. Kromě nás vystoupí ještě skupina Zaječí úmysly, od které můžete očekávat příjemný bluesrock.
Kde vás ještě bude možné v nejbližší době vidět a slyšet?  
  Určitě v dohledné době vystoupíme U Rafa, což je klub v Praze 6. Až budeme znát přesný termín, určitě najdete pozvánku na www.malapravdepodobnost.com.
Díky za rozhovor - ať vám to hraje :-)