28.4.2007 Koncert v Music baru v Ječné

S malou Pravděpodobností je basákům dobře.

Ucházet se o místo baskytaristy v popově agresivním triu malá Pravděpodobnost, o němž již na těchto stránkách byla řeč, by hraničilo s drzostí či šílenstvím. Tento nástroj zde totiž ovládá leader kapely, jenž je zároveň jejím pěvcem, skladatelem a strůjcem, Zdeněk Zajíček. S tím, stejně jako s komorní početností tělesa, souvisí fakt, že basové kytaře se zde dostává velkého prostoru. Spolu s klávesami se ostatně jedná o jediný melodický nástroj. Přesto se v hlavách těchto muzikantů zrodil nápad zapojit do svého vystoupení i další basové kytaristy, byť jako hostující element. A tak jsme v pozvánce na včerejší koncert, který se odehrál v legendární Music baru v Ječné ulici, mohli číst: Ahoj, lidi, srdečně vás zvu na koncert "malé Pravděpodobnosti". Náš host? Máte jedinečnou možnost vidět na vlastní oči "basové trio", které společně se mnou utvoří dokonce kvartet!

Stálí, občasní i noví příznivci této kapely tak měli o důvod víc, proč na koncert zavítat, basové trio totiž bylo velkou neznámou a slibovalo nemalé překvapení. Návštěvníci, kteří postupně do sklepních prostor klubu, kde mělo vystoupení proběhnout, přicházeli, skutečně mohli na podiu napočítat čtyři basové kytary, některé však možná trochu zarazila poněkud skromná vybavenost příslušnými zesilovacími aparáty. První část koncertu se pak nesla v tradičním duchu, kapela předváděla pěkný výkon, prostředí bylo příjemné a publikum její hře vřele aplaudovalo. Hosté měli nastoupit po přestávce. K tomu také došlo. Na začátku druhého poločasu byli na podiu pozváni tři renomovaní basoví hráči, kteří ovšem místo toho, aby se chopili svých nástrojů, byli usazeni do čela pódia. Udivené publikum pak bylo obeznámeno s faktem, že tito muzikanti spolu vůbec nezkoušeli a jejich vystoupení tak bude premiéra nejen veřejná, ale i pro ně samé. Těm, kteří se od začátku děsili, jak asi budou tyto nástroje, které obyčejně z dobrých důvodů kombinovány nebývají, dohromady znít, se v následujících chvílích jistě citelně ulevilo. Muzikanti totiž od členů kapely dostali jen jednu basu, a to piva. Jejich úkolem bylo její obsah do konce koncertu pokud možno před zraky publika spotřebovat, což se jim téměř podařilo. (Baskytaristi nebývají žádný párátka.) A tak se zbytek vystoupení nesl v poněkud veselejším duchu. Diváci mohli obdivovat nejen hudbu a muzikantské schopnosti malé Pravděpodobnosti, ale také se kochat pijáckými dovednostmi jejích hostů, které možná i trochu budily závist, i když na baru bylo dosti piva pro všechny (ne ovšem dotovaného). Zlým jazykům, kteří by měli zájem šířit pomluvy, že "basové trio" na koncertě nezahrálo ani notu, pak učinil přítrž jeden jeho vyslaný člen, který v závěru vystoupení před zraky všech zadul na mikrofon do prázdné pivní láhve mocné "D" jako dno.

Je tedy vidět, že v hudební sféře je stále co nového objevovat. A je také patrno, že pódiová show nemusí být jen slastí pro diváky, ale také pro samotné muzikanty. A o to jde především.

(Autor: Paparazzi) 

 

Fotografie a videozáznam hostujícího basového tria naleznete v sekci fotogalerie s datem 28.04.2007.